eTwinning Projeleri

eTwinning Projeleri

22.01.2023 293

eTwinning Nedir?

eTwinning, Avrupa'daki okullar için oluşturulmuş bir topluluktur.

İletişim kurmak, işbirliği yapmak, projeler geliştirmek, paylaşmak; kısacası Avrupa'daki en heyecan verici öğrenme topluluğunu hissetmek ve bu topluluğun bir parçası olmak için, Avrupa ülkelerindeki katılımcı okullardan birinde çalışan personele (öğretmenler, müdürler, kütüphaneciler v.b.) yönelik bir platform sunmaktadır.

eTwinning, Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin kullanımı vasıtasıyla gerekli destek, araçlar ve hizmetleri sağlayarak okulların herhangi bir konuda kısa ve uzun vadeli ortaklıklar kurmasını kolaylaştırarak Avrupa'da okul işbirliğini teşvik etmektedir.

2005 yılında Avrupa Komisyonunun eöğrenme Programının ana hareketi olarak başlatılan eTwinning, 2007 yılından bu yana Yaşam Boyu öğrenme Programına sıkı bir şekilde entegre edilmiştir. Merkezi Destek Servisi, Avrupa'daki okullar, öğretmenler ve öğrenciler için eğitimi geliştiren 31 Avrupa Eğitim Bakanlığının uluslararası işbirliğinden oluşan European Schoolnet tarafından yönetilmektedir. Ayrıca eTwinning ulusal düzeyde 43 Ulusal Destek Servisi tarafından desteklenmektedir.

Ülkemiz eTwinning'e 2009 yılında dahil olmuştur. eTwinning Türkiye Ulusal Destek Servisi, Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet göstermektedir.

eTwinning Projelerinin Faydaları

eTwinning faaliyeti temelde Avrupa'nın farklı ülkelerinden öğretmenlerin, farklı okullardan  öğretmenlerle deneyimlerini paylaşıp, fikir alış verişinde bulunabileceği çevrim içi bir ortam oluşturmayı amaçlamaktadır. Öğretmenler, farklı ülkelerden iletişim kurdukları öğretmenlerle kendi eğitim süreçlerine uygun şekilde projeler yapabilirler. Projelerde teknolojinin eğitime adaptasyonu ve eğitim süreçlerinde uygun şekilde kullanımı istenilen bir durumdur.

eTwinning'in öğretmenlere sağladığı faydalar şu şekilde özetlenebilir;

  • Farklı okullarda veya Avrupa ülkelerinde gerçekleşen eğitim uygulamaları hakkında fikir sahibi olma,
  • Yabancı dil pratiğini geliştirme,
  • Bilişim teknolojilerini derslerinde etkin biçimde kullanabilme,
  • Derslerini öğrencilerin daha fazla motive olmasını sağlayarak, daha eğlenceli hale getirebilme,
  • Mesleki açıdan kendini geliştirebilme.

eTwinning'in öğrencilere sağladığı faydalar şu şekilde özetlenebilir;

  • Derse daha fazla motive olma,
  • Başka okullardan veya ülkelerden akranları ile iletişim kurarak, farklı kültürleri tanıma,
  • Yabancı dilde iletişim kurabilme,
  • Web teknolojilerinin eğitim amacıyla da kullanabileceğini fark etme,
  • Projede yer aldığı için derslere daha etkin katılma.

Ereğli Fen Lisesi'nde eTwinning Çalışmaları

Okulumuz eTwinning projelerine aktif olarak katılım sağlamaktadır. Öğretmenimiz Kadir Yükselci okul temsilcisi olarak eTwinning projelerini yaygınlaştırmak için çalışmalarını okul idaresi ile işbirliği içinde yürütmektedir. eTwinning projelerine öğretmen ve öğrenci katılımı arttıkça projelerde yaşanacak etkileşimlerle yenilikçi öğrenme süreçlerine olumlu katkısının olacağına inanıyoruz ve bu alanda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Projelerdeki çalışmaları ile okulumuza kalite etiketi kazandıran öğretmenlerimize ve öğrencilerimize teşekkür ediyoruz.